Snij banden tussen CVW en NAM snel door

31 mei Snij banden tussen CVW en NAM snel door

Publicatie Dagblad van het Noorden, 31 mei 2016, Gerdt van Hofslot

Groningen. De band tussen het CVW en de NAM moet worden doorgesneden, anders komt het herstel van duizenden woningen in Groningen niet op gang.

Dat zegt de NVB, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers. Het Centrum Veilig Wonen is de uitvoeringsorganisatie in het aardbevingsgebied die is belast met de schadeafhandeling op ‘afstand’ van gaswinner NAM. De aandelen zijn in handen van ingenieursbureau Arcadis (55 procent) en verzekeringsbedrijf CED (45 procent). Het gasbedrijf is de opdrachtgever van de organisatie.

Volgens de NVB werkt deze constructie niet goed. De operatie in het aardbevingsgebied verloopt daardoor uiterst traag en zowel bewoners als bedrijven trekken nu aan het kortste eind. De bewoners omdat hun huizen niet worden versterkt, bedrijven omdat ze niet weten hoeveel ze moeten investeren en hoeveel personeel ze moeten aantrekken.

“Bedrijven weten niet waar ze aan toe zijn”, zegt directeur Jan Dobben van bouwer Rottinghuis, tevens bestuurslid van de NVB. “Er is grote onduidelijkheid. Wij denken dat de hersteloperatie pas echt op gang komt wanneer je het CVW loskoppelt van de NAM. Dan wordt het proces effectiever en kan de zaak worden vlotgetrokken. Daarom oefenen we nu druk uit. Het CVW moet kiezen. Het gas moet er op. Het werk komt nu ook niet los, de bouwproductie komt niet op gang.” Dobben vindt dat de NAM zich niet met de uitvoering moet bemoeien. „Het moet duidelijk worden waar de verantwoordelijkheid ligt. Het liefst zien we dat huiseigenaren zelf kunnen kiezen met wie ze in zee gaan”, aldus Dobben.

De uitspraken zijn bedoeld als signaal, vooral aan Nationaal Coördinator Alders. “Hij kan immers een koppeling maken tussen het bedrijfsleven en de politiek.” Eerder dreigde het bedrijf Save Groningen Alders al met een proces wanneer die een plan voor de versterking van een woning in het aardbevingsgebied niet wil goedkeuren en financieren. Nu loopt de versterking van woningen via het CVW. Save Groningen wil buiten het CVW om direct zaken doen met bewoners. Volgens een woordvoerder van Alders is dat onmogelijk.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.