Rechter aan zet na mislukt overleg

05 jul Rechter aan zet na mislukt overleg

Publicatie DVHN: De rechter moet een uitspraak doen in de zaak tussen Damster Koos IJzerman en de NAM. IJzerman zegt dat overleg niets heeft opgeleverd.

Beide partijen troffen elkaar maandag bij de kortgedingrechter in Assen. Die wist ze over te halen opnieuw om tafel te gaan.

IJzerman probeert al jaren de schade aan zijn woning hersteld te krijgen. In 2013 meldde hij de eerste aardbevingsschade. Volgens hem is zijn vrijstaand huis aan de Koningstraat in Appingedam onveilig. De woning staat scheef, is verzakt en telt tal van scheuren en opengesprongen voegen. Het huis van zijn buren, dat is opgekocht door de NAM, staat al tijden leeg.

Herstel
Maandag eiste IJzerman een voorschot van 150.000 euro van de NAM. Daarmee kan een begin worden gemaakt met het herstel van de woning.

,,Het overleg is op niets uitgelopen. De advocaat van de NAM raadt mij aan me aan te melden voor het zogeheten Heft-in-eigen-hand-project, waarbij mensen zelf de regie krijgen bij het herstel van hun woning. Over dat project hoor ik alleen maar negatieve verhalen. En we hebben dat hele traject al doorlopen. Daarom zeg ik: laat de rechter maar een uitspraak doen. Dan ligt er in elk geval een vonnis’’, zegt IJzerman.

NAM-woordvoerder Hein Dek bevestigt dat beide partijen er niet uit zijn gekomen. ,,Er is dus een situatie ontstaan dat de rechter uitspraak gaat doen.’’

,,We hebben tijdens de zitting meerdere voorstellen gedaan om eruit te komen, maar die werden allemaal van de hand gewezen’’, aldus de woordvoerder. Volgens hem stellen deskundigen dat er geen acuut veiligheidsrisico is.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.