Politieke steun voor concurrent van CVW

08 jun Politieke steun voor concurrent van CVW

Publicatie DVHN, 8 juni 2016, Johan de Veer

GRONINGEN Een poging van het bedrijf Save Groningen om buiten Centrum Veilig Wonen om huizen te versterken, kan rekenen op politieke steun.

De ChristenUnie in de provincie Groningen zegt wars te zijn van het innige samenspel tussen NAM en Centrum Veilig Wonen. Zij hebben het bij de versterking van woningen in het bevingsgebied voor het zeggen.

Volgens de ChristenUnie moet Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders volledig de regie hebben over de versterkingsoperatie. „Alders moet tegen de NAM zeggen: ‘Dit is nodig voor de grondige aanpak van een woning. Ik bepaal de spelregels. U moet betalen.’
Wat we zien is dat de NAM een afname van bevingen gebruikt om minder snel te hoe-ven versterken. Wij vinden die koppeling gevaarlijk en willen niet dat het tempo van de versterkingsoperatie hierdoor wordt vertraagd”, zegt CU-Statenlid Stieneke van der Graaf.

Save Groningen wil rechtstreeks zaken doen met de Nationaal Coördinator. Volgens dit bedrijf moet Alders bepalen of een woning stevig wordt aangepakt. Hij maakt hierover financiële afspraken met de NAM en geeft opdracht aan bijvoorbeeld Save Groningen. Op die manier is Centrum Veilig Wonen niet langer de enige instantie waar iedere gedupeerde zich verplicht meldt.

Save Groningen
Save Groningen is onlangs opgericht door Syto Goslinga (marketingbureau De Bouwer & Partners) en Jan Camphuijsen (bouw-management Draaijer + Partners). „Met alle respect, maar wij kunnen versterkingen sneller en beter aanpakken. We kennen het voorbeeld van een inwoner uit Appingedam die na vijftien inspecties weinig is opgeschoten”, zegt Goslinga. Hij wil de concurrentie aangaan met CVW. „Geef ons een proefproject, dan laten we het zien.” Van der Graaf zegt een signaal af te geven. „Ik committeer me aan geen enkel bedrijf. Als de versterking maar sneller gebeurt en onafhankelijk van de NAM. Verder moeten de bewoners ‘in control’ blijven.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.