Ook bij schade Baas over eigen Huis

23 jun Ook bij schade Baas over eigen Huis

Publicatie Dagblad van het Noorden, 23 juni 2016, Gerdt van Hofslot

APPINGEDAM Waarom mag een huiseigenaar niet zelf bepalen wie zijn huis versterkt? Koos IJzerman wil niet verplicht zaken doen met het CVW.

Na dik twee jaar gedoe met het herstel van de schade aan zijn vrijstaande huis uit 1905 heeft ijzerman zijn bekomst van de instanties waarmee hij tot nu toe gedwongen zaken moest doen. „Het gaat gewoon niet goed. Er gebeurt niets. Het Centrum Veilig Wonen en de NAM zijn voor mij een doodlopende weg”, zegt IJzerman aan zijn keukentafel.

Hij woont aan de Koningstraat in Appingedam, een gebied waar relatief veel aardbevingsschade is. Zijn buren zijn inmiddels noodgedwongen vertrokken, hun beschadigde woning staat al geruime tijd leeg. IJzerman meldde zijn eerste schade in november 2013. Inmiddels is hij een stapel schaderapporten en ontmoetingen met schade-experts, case-managers, eerstelijnsexperts en zelfs een heuse bouwpatholoog rijker. „Bij mij is het nodige hersteld. Jip-en-jannekeschade zeg maar, wokkels, voegen, dat soort dingen. En de schoorsteen is vervangen. Maar de echte versterking moet nog gebeuren en die komt gewoon niet op gang.

Ik weet niet waar ik aan toe ben. Is het huis nu veilig of niet, ook als straks de aardbevingen weer zwaarder worden?

Ik heb kortom een beetje het gevoel dat ik hier gevangen zit zonder proces. Het is een doodlopende weg.” Probleem bij zijn huis zijn niet alleen de scheuren en openspringende voegen, maar vooral de verzakking en scheefstand van het pand in één richting. ijzerman maakt buiten bij een gevel het probleem inzichtelijk. Hij heeft daar aan het dak een verzwaard touwtje bevestigd dat een stukje boven de grond ophoudt. Het draadje dat boven strak langs de gevel hangt, bungelt aan de onderkant een centimeter of zeven van de stenen af. „Als je goed kijkt, zie je dat de gevel helemaal bol staat”, licht de inwoner van Appingedam toe. Hij wijst op het leegstaande pand van de buren. „Dat huis verzakt ook en ze hebben vastgesteld dat het mijn kant op beweegt. Wat gebeurt er bij een flinke beving, valt het dan mijn kant uit?”

IJzerman kwam in contact met Save Groningen. een bedrijf dat al een tijdje aan de weg timmert en dat huizen wil versterken buiten het Centrum Veilig Wonen om, dat in Groningen aardbevings-schade afhandelt en ook is betrokken bij bouwkundige versterkingen van panden.

Save wil de plannen rechtstreeks indienen bij Nationaal Cobrdinator Alders en hem ook de rekening sturen. De Damster wordt nu in feite door het bedrijf gebruikt om de markt open te breken en een einde te maken aan het monopolie van het CVW. ,,Constructeurs zijn nu bezig met een plan voor mijn woning in opdracht van Save. Dat bedrijf werkt samen met een groep aannemers in het gebied en kan dus meteen aan de slag”, aldus IJzerman. Laat hij zich zo niet voor het karretje van die onderneming spannen? Het is immers een commercieel bedrijf, dat ook wil verdienen aan de misère van gedupeerden in Groningen? „Nee hoor, ik vind niet dat ze misbruik van mij maken. Ik vind het juist goed dat zij dit oppakken en inwoners van Groningen perspectief bieden.

Als het lukt de zaak open te breken, kunnen andere Groningers er ook profijt van hebben. Ik ervaar de contacten met dat bedrijf ook als plezierig. Bij het CVW heb je vaak het idee dat jij er voor hun bent. Deze mensen vragen veel meer: wat kan ik voor u doen? Daar komt nog bij dat het CVW aan de leiband van de NAM loopt. Ze zijn niet onafhankelijk.” Om medestanders te winnen heeft IJzerman een website gelanceerd. Op 5 juli wordt die officieel in gebruik genomen door het Groninger Statenlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. Die partij wil ook dat er een eind komt aan de innige samenwerking tussen CVW en NAM bij de versterking van woningen.
Bewoners zouden hun plan moeten kunnen voorleggen aan Alders. die dan bij goedkeuring de rekening naar de NAM stuurt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.