Ook kritiek van bouwers op traagheid Groningen

01 jun Ook kritiek van bouwers op traagheid Groningen

Publicatie Cobouw preview, 1 juni 2016, Joost Zwaga

Pleidooi voor loskoppelen Centrum Veilig Wonen van NAM

Den Haag – Het Centrum Veilig Wonen (CVW) moet losgekoppeld worden van de NAM. Anders komt de versterking van duizenden woningen in het Groningse aardbevingsgebied niet van de grond.

Dat zegt de NVB. De vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers uit daarmee, als eerste bouworganisatie, openlijk kritiek op de ‘gang van zaken’ in Groningen. Bouwend Nederland zal later deze week eenzelfde geluid laten horen, melden verschillende bronnen.

Aanleiding voor de kritiek Is het trage tempo waarin de versterking van de woningen in Groningen zich momenteel voltrekt. “Er is een organisatie opgetuigd, er zijn veel mensen aangetrokken, maar ondertussen gebeurt er eigenlijk niets”, vat NVB-directeur Nico Rietdijk samen. “Met als gevolg alleen maar verliezers: de bewoners die wachten op een veilige woningen de bedrijven, die ge├»nvesteerd hebben in de veronderstelling dat er veel werk zou loskomen.” NVB-bestuurslid Jan Dobben noemt het CVW in de huidige vorm “verre van ideaal”. Volgens hem is het CVW op onvoldoende afstand gezet van de NAM. “De NAM moet zich niet met de uitvoering bemoeien”, zegt Dobben. “Het CVW moet zijn eigen boontjes kunnen doppen. Zolang er een relatie is met de NAM, komt er geen constante productie op gang, maar blijft het allemaal hapsnap. Daar kunnen bouwers niet op budgetteren. Ze ontslaan nu weer mensen die juist waren aangenomen vanwege de versterkingsopgave Liberalisering Dobbben pleit voor liberalisering” van de markt. Daarvoor moet het CVW worden losgekoppeld van de NAM.

“Er moeten in feite meerdere CVW’s komen die rugdekking krijgen van Hans Alders, de Nationaal Co├Ârdinator Groningen.” Directeur Syto Goslinga van planontwikkelaar Save Groningen gooide eerder deze maand als eerste de knuppel In het hoenderhok door “de belangen-verstrengeling” van de NAM publiekelijk aan te kaarten. Hij zei het verwonderlijk te vinden dat de partij die aansprakelijk is ook “over de toewijzing van de middelen gaat”. Volgens Goslinga zou niet de NAM, maar de NCG de geldkraan moeten bedienen. Hij sluit een gang naar de rechter niet uit om dat af te dwingen. VNConstructeurs Is eveneens bezorgd over het trage versterkingstempo in Groningen, maar wil vooralsnog geen “partij kiezen”, zegt directeur Bob Gieskens. “Wij hebben dinsdag een gesprek met het CVW. Dat wachten wij af alvorens een standpunt in te nemen.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.