Groningen wil ook van NAM af

15 aug Groningen wil ook van NAM af

Publicatie Cobouw, augustus 2016, Armand Landman

In navolging van de vereniging van Ontwikkelaars en Bouwondernemers NVB wil ook de provincie Groningen dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zich niet langer bemoeit met de schadeafhandeling en woningversterking van de door aardbevingen getroffen huizen. Dat zei SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar zaterdag in NRC. Eikenaar betoogt dat de overheid de regie moet nemen en dat de NAM alleen mag betalen.

Centrum Veilig Wonen
De Groningse gedeputeerde hekelt de macht van de NAM in het aardbevingsgebied. “De NAM verdeelt en heerst in Groningen, dat ontwricht onze dorpen, onze samenleving. Daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Donder de NAM uit het systeem”, zegt Eikenaar in NRC.

Eerder riep de vereniging van Ontwikkelaars en Bouwondernemers NVB in Cobouw ook al op om de NAM los te koppelen van het Centrum Veilig Wonen.

Groningers met aardbevingsschade moeten zich melden bij het Centrum Veilig Wonen, een uitvoeringsorganisatie van de NAM. Het CVW bepaalt vervolgend of de schade wordt vergoed. Eikenaar wil een schadefonds waarin de NAM jaarlijks een bijdrage stort. De overheid moet dan bepalen welke schades worden vergoed en welke huizen worden versterkt.

Belangenverstrengeling NAM
Heikel punt in Groningen is de trage en ondoorzichtige afhandeling van het meerjarenprogramma voor schadeafhandeling, versterking en verduurzaming dat de Nationaal Coördinator Groningen heeft opgesteld. Gemeenten, waterschappen en ook provincie werken daar samen aan mee. Ondanks de hoge ambities van de afgelopen maanden zijn er pas 150 huurwoningen verstevigd. Ook hier is de NAM via het CVW opdrachtgever en financier.

Dat zit Eikenaar dwars: „We kunnen allerlei regelingen optuigen voor betere schadeafhandeling en versterking, maar zolang de NAM ertussen blijft zitten verbetert er feitelijk niets.”

Save Groningen
In mei riep Syto Goslinga, directeur van planontwikkelaar Save Groningen, ook al op om ‘de belangenverstrengeling’ van de NAM publiekelijk aan te kaarten. Hij zei het “verwonderlijk” te vinden dat de partij die aansprakelijk is ook “over de toewijzing van de middelen gaat.” Volgens Goslinga zou Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, de geldkraan moeten bedienen.

Hij sloot zelfs een gang naar de rechter niet uit om dat af te dwingen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.