CVW: “Versterking huizen pas volgend jaar”

02 jun CVW: “Versterking huizen pas volgend jaar”

Publicatie DVHN, 2 juni 2016 Gerdt van Hofslot

GRONINGEN Pas vanaf volgend jaar zullen er woningen en gebouwen in Groningen worden versterkt. Dat zegt het Centrum Veilig Wonen.

In opdracht van Nationaal Coördinator Hans Alders is vorige maand begonnen met het eerste deel van de versterkingsoperatie bij 1450 huizen in vijf plaatsen in het hart van het aardbevingsgebied, te weten Loppersum, ’t Zandt, Ten Post, Overschild en Appingedam. Na de zomer moet de tweede ronde inspecties beginnen in Middelstum, Stedum, Ten Boer en Slochteren. Alders heeft aangedrongen meer tempo te maken bij de inspecties. Volgens het CVW is het niet uitgesloten dat er vertraging in het versterkingsprogramma optreedt. „Er is nog geen overeenstemming tussen de betrokken partijen over de werkzaamheden na de zomer” laat een woordvoerder van de organisatie weten.

Hij verwacht dat de eerste resultaten van de woninginspecties die nu worden uitgevoerd na de zomer beschikbaar komen. Een complicatie bij deze operatie is volgens het CVW de beperkte beschikbaarheid van gespecialiseerde teams die gebouwen op sterkte kunnen doorrekenen. „In de hele wereld zijn hiervoor slechts 30 teams beschikbaar, waarvan 22 teams gaan werken voor het CVW. Het berekenen van de noodzakelijke versterking kost per woningtype drie tot vijf maanden.”

De vereniging van Nederlandse constructeurs liet vorige maand weten dat er genoeg constructeurs voor het aardbevingsgebied zijn. Wel trekt de vraag naar deze specialisten aan onder invloed van de toenemende bouwproductie elders in het land. Het CVW voelt er weinig voor de banden met de NAM door te snijden, zoals afgelopen maandag bepleit door de organisatie voor bouwers en ontwikkelaars NVB. Die vindt dat de NAM zich niet langer met de uitvoering moet bemoeien. Dat vertraagt de boel alleen maar, menen de ontwikkelaars. „Omdat de NAM aansprakelijk is voor de aangerichte schade, blijft overleg en afstemming noodzakelijk”, zegt de CVW-woordvoerder.

Ook de NAM, die de rekeningen voor het CVW betaalt en opdrachtgever van het centrum is, is niet enthousiast. Een zegsman wijst er op dat het CVW een ‘zelfstandige bedrijfsvoering heeft en zelf aannemers inschakelt’.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.