Commissie kraakt aanpak van CVW

03 jun Commissie kraakt aanpak van CVW

Publicatie DVHN, 3 juni 2016 Gerdt van Hofslot

GRONINGEN De versterking van woningen in het aardbevingsgebied dreigt vertraagd te worden. Ook lopen de kosten vermoedelijk verder op. Dat leidt tot teleurstelling.
Dat constateert de commissie van toezicht op het Centrum Veilig Wonen in een rapport over 2015. Voorzitter Bas Eenhoorn is bang dat het versterkingsprogramma dit jaar net als vorig jaar uitdraait op een teleurstelling.

„De commissie roept in herinnering dat het beeld is ontstaan dat in het aardbevingsgebied 3000 woningen veiliger gemaakt zouden worden of bouwkundig versterkt. Dat zijn uiteindelijk 1118 huizen of gebouwen geworden. Vooral het bouwkundig versterken van corporatiewoningen heeft langdurige vertraging opgelopen”, schrijft Eenhoorn.

Hans Alders moeten beter samenwerken

Hij vraagt zich af of eerder genoemde aantallen wel haalbaar zijn. Eenhoorn vindt ook dat het CVW op grotere afstand moet komen van de NAM. Dit om het vertrouwen van de Groningse bevolking in het centrum te vergroten. „Gezien de aansprakelijkheid van de NAM zal dat niet makkelijk zijn te realiseren.”

Toch ziet hij mogelijkheden. Zo zou het CVW meer uitvoeringsverantwoordelijkheid moeten krijgen en moeten tussentijds de spelregels niet worden veranderd. Voorts zou het CVW meer ruimte moeten krijgen om achteraf verantwoording af te leggen aan de NAM in plaats van zoals nu eerst vooraf toestemming vragen alvorens de club aan de slag kan met een project. Eenhoorn wil ook dat CVW, NAM en de Nationaal Coördinator Alders beter met elkaar samenwerken.
„Een heldere taakverdeling en een duidelijke prioritering kunnen daarbij helpen.”

Eenhoorn merkt op dat de hoge kosten voor de versterkingsoperatie geen belemmering mogen zijn, ‘ook niet bij lagere gasopbrengsten’. Er werden afgelopen jaar 139 klachten over het CVW ingediend. Een derde daarvan had voorkomen kunnen worden als de medewerkers punctueler hadden gewerkt”, aldus Eenhoorn. „Er moet bij het CVW nog hard gewerkt worden om de cultuur van verantwoordelijkheid, klantgerichtheid en betrouwbaarheid bij alle medewerkers ingeburgerd te krijgen.”

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.