Bouwbedrijven willen de Groningse bevingsmarkt openbreken

06 jun Bouwbedrijven willen de Groningse bevingsmarkt openbreken

Publicatie: Follow the Money (FTW.nl), 3 juni 2016, Bart Crezee

De komende jaren zullen duizenden Groningse panden versterkt worden, ondanks kritiek van gedupeerden dat dat feitelijk betekent dat de winning gewoon doorgaat. Het Centrum Veilig Wonen, gekoppeld aan de NAM, heeft echter een monopoliepositie op deze ‘versterkingsmarkt’, waar veel Nederlandse bouwers op azen. Hun geduld raakt nu op. ‘De hele bouw zit op slot. Dat helpt de bewoners ook niet.’

Het versterken van Groningse huizen met aardbevingsrisico gaat veel te traag. Dat riep Maxime Verhagen, voorzitter van brancheorganisatie Bouwend Nederland, woensdag in Groningen. Hij bezocht er een nieuw op te zetten innovatiecentrum voor aardbevingsbestendig bouwen. Het Algemeen Dagblad liet hij weten dat er maar bitter weinig van de noodzakelijke versterkingsoperatie terechtkomt, omdat ‘het politiek en juridisch gevoelig is gemaakt. Er verdwijnt op dit moment meer geld in onderzoek dan in de versterking van huizen.’ En passant lobbyde Verhagen met zijn kritiek natuurlijk ook voor de bij zijn organisatie aangesloten bouwbedrijven. Bouwend Nederland wil maar wat graag aan de slag op de Groningse bevingsmarkt.

Een saillant feit daarbij is wel dat Verhagen zelf als minister van Economische Zaken (2010-2012) verantwoordelijk is geweest voor de gaswinning in Groningen. In die tijd liet hij zich weinig gelegen liggen aan de aardbevingsproblematiek. De minister die niets aan de aardbevingen deed, wil als lobbyist voor de bouwsector plots geld zien, twitterde PvdA-Kamerlid Jan Vos dan ook meteen.

Hoe cynisch die constatering ook moge zijn, Verhagen heeft hier absoluut een punt. De noodzakelijke versterkingsoperatie gaat lang niet zo snel als gepland. Minister Kamp van Economische Zaken beloofde het afgelopen jaar 3000 woningen aardbevingsbestendig te maken. Voor dit jaar staan er nog eens 5000 extra woningen gepland. Die cijfers worden bij lange na niet gehaald. Vorig jaar zijn slechts enkele tientallen woningen versterkt. Het  Centrum Veilig Wonen (CVW), verantwoordelijk voor de uitvoering van de versterkingsoperatie, laat weten te wachten op de uitkomsten van uitgebreide woninginspecties. De meeste woningen zet het Centrum vervolgens pas volgend jaar te kunnen gaan versterken.

Twee kapiteins

Ook Syto Goslinga, directeur van planontwikkelaar Save Groningen, heeft kritiek op de trage gang van zaken. Volgens hem gaat het zo traag omdat zowel het CVW als de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) bij de operatie betrokken zijn. ‘Het probleem is dat er een weeffout in de regieorganisatie is geslopen,’ aldus Goslinga.

Begin 2014 werd een convenant gesloten tussen de verschillende betrokken overheden lees verder..

Groningen

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.