
17 mei Bedrijf dreigt Alders met proces
Publicatie Dagblad van het Noorden, 14 mei 2016, Gerdt van Hofslot:
Bedrijf dreigt Alders met proces
Het planontwikkelbedrijf Save Groningen dreigt Nationaal Coördinator Alders met een proefproces als die een project niet wil financieren.
‘Proefproject’
Het gaat om de bouwkundige versterking van een pand in het hart van het aardbevingsgebied. Save Groningen dient bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) het project in met het verzoek het technisch te beoordelen en het bij goedkeuring te financieren.
,,Je moet het zien als een proefproject. Wanneer Alders vervolgens ‘nee’zegt, gaan we een proefproces voeren. Wij willen dat de bewoners baas zijn van hun eigen huis’’, zegt Jan Camphuijsen van bouwmanagementbureau Draaijer + Partners. Hij was eerder in opdracht van de NAM betrokken bij het plan van aanpak voor het aardbevingsgebied.
‘Geen pleisters plakken’
Hij heeft samen met Syto Goslinga van marketingbureau De Bouwer & Partners Save opgericht. Ze zijn op zoek naar een kantoorruimte in Loppersum waar een loket moet komen waar inwoners zich melden. Het nieuwe bedrijf gaat samenwerken met een dozijn andere bedrijven, waaronder architecten, constructeurs, inspecteurs en bouwers.
Ze richten zich alleen op de versterking van panden. ,,We plakken geen pleisters, we doen alleen bouwkundige versterking van huizen. We worden geen schadeloket en gaan geen callcenter opzetten’’, voegt Goslinga toe.
Volgens het tweetal loopt de versterkingsoperatie nu niet goed en wordt het tijd dat er andere partijen bij worden betrokken. Bovendien vinden ze dat de wensen van bewoners veel meer centraal moeten staan.
Beter werken
Camphuijsen en Goslinga denken beter te kunnen werken door intensief overleg met de bewoners en willen gebruikmaken van gestandaardiseerde werkmethoden. Met hun bouwers willen ze vaste afspraken maken over prijs en kwaliteit. ,,Daardoor hoeven die daar niet meer op te concurreren, maar op basis van klanttevredenheid’’, zegt Camphuijsen.
Nu verloopt de versterkingsoperatie in Groningen via het Centrum Veilig Wonen. ,,Ik weet niet hoe het CVW op ons reageert. Maar als ze ons als concurrent zien, vinden we dat niet erg. Er is nu geen vrije mededinging, terwijl de hele operatie wel wordt geregeld met geld van de overheid. Wij willen mensen keuze bieden’’, zegt Goslinga.
NCG
Er is inmiddels contact geweest met de NCG, maar het tweetal wil weinig kwijt over dat gesprek. Ze gaan ervan uit dat de versterkingsoperatie in Groningen zeker tien jaar gaat duren en betrekking heeft op zo’n tienduizend woningen.
Woordvoerder Nicolette Steenbergen van de NCG zegt dat zich zo’n dertig aannemers bij het CVW hebben aangesloten voor het project Heft in eigen hand. Daarbij kunnen bewoners zelf aan de slag met de versterking van hun woning. ,,Maar rechtstreeks zaken doen met de NCG kan niet, dat is zo afgesproken. Wij sluiten de contracten met aannemers ook niet, dat doet het CVW.’’
Geen reactie's