Marktpartij daagt Nationaal Coördinator Groningen uit

Save Groningen in Cobouw

13 mei Marktpartij daagt Nationaal Coördinator Groningen uit

Publicatie Cobouw, 12 mei 2016, Joost Zwaga

Er komt mogelijk een proefproces om de noodzakelijke versterking van tienduizenden woningen in het Groningse aardbevingsgebied echt op gang te krijgen.

Dat zegt directeur Syto Goslinga van planontwikkelaar Save Nederland. “In het uiterste geval zullen we juridische stappen ondernemen tegen de partij die de regierol heeft in de versterkingsopgave, de Nationaal Coördinator Groningen. Als markt zijn we teleurgesteld in het huidige lage tempo. De NCG is daarvoor verantwoordelijk.”

Afgelopen jaar hadden drieduizend woningen moeten worden versterkt, gevolgd door nog eens vijfduizend dit jaar. Die aantallen worden echter bij lange na niet gehaald, weet Goslinga. “Het gaat tot dusver om enkele tientallen. Het tempo zit er nog steeds niet in.”

Volgens de Save-directeur komt dat onder meer door trage besluitvorming. Bovendien zijn de lokale loketten van de NCG nog niet voldoende ingericht om concrete versterkingsplannen te kunnen beoordelen en bestaat er grote onduidelijkheid wie nu eigenlijk de geldkraan bedient.

“De vraag is nu vooral of je tempo wilt maken – en daarmee de getroffen Groningers hun nachtrust wilt teruggeven – of dat je kosten wilt besparen door constructieve maatregelen nog langer door te rekenen. Dat alles moet je afzetten tegen de ernst van de situatie. Mensen voelen zich niet meer veilig in hun eigen huis.”

Eén ding is zeker: de markt is er klaar voor. Er is voldoende capaciteit beschikbaar, alsmede kennis en oplossingen. “Daar ligt het probleem niet”, verzekert Goslinga.

Om de NCG te dwingen zijn huis sneller op orde te krijgen, zal Save binnenkort namens een particuliere pandeigenaar een concreet versterkingsproject indienen, met het verzoek dit technisch te beoordelen en geld beschikbaar te stellen. “Zie het als een proefproject waarmee we de NCG feitelijk oproepen om zijn loketfunctie snel verder in te richten.”

Goslinga, die de NCG al op de hoogte heeft gesteld van zijn plannen, hoopt op een constructieve houding, maar sluit een gang naar de rechter niet uit. “Uiteindelijk kijken wij naar het belang van de bewoners.”

De NCG kon donderdagmiddag nog niet inhoudelijk reageren. Een woordvoerder laat weten de stappen van Save “voor kennisgeving aan te nemen.”

Geen reactie's

Geef een reactie