
31 mei
Koos IJzerman uit Appingedam stapt naar de rechter om de NAM te dwingen akkoord te gaan met noodmaatregelen om zijn huis veiliger te maken.
,,Ik wil serieus worden genomen door de NAM. Mijn huis is onveilig bij een stevige aardbeving, maar er wordt niets aan gedaan. Dat heeft lang genoeg geduurd. De rechter moet het nu maar zeggen. Ik hoop dat andere bewoners daar ook hun voordeel mee kunnen doen’’, zegt de Damster.
Campagne
IJzerman hoopt dat het gasbedrijf door de rechter wordt gedwongen alsnog zaken met hem te doen. Hij eist 3000 euro voor noodmaatregelen aan zijn beschadigde woning, alsmede zo’n 70.000 euro voor bodemonderzoek bij zijn huis, constructieberekeningen en andere onderzoekskosten.
De inwoner van Appingedam voert via www.BaasOverEigenHuis.nl al een jaar campagne. Hij wil dat gedupeerden zelf een aannemer kunnen kiezen om de schade aan hun huis te laten herstellen en de woning zo nodig te versterken, dit alles zonder dat het Centrum Veilig Wonen (CVW) daarbij een rol speelt. IJzerman werkt samen met het bedrijf Save Groningen, dat probeert de versterkingsmarkt in het gasgebied open te breken.
‘Ik moet maar raden hoe het ermee gesteld is’
IJzerman bewoont een vrijstaand huis uit 1905 in de Koningstraat in Appingedam, een gebied met relatief veel aardbevingsschade. Hij gaf in 2013 de eerste schade door. Het huis van zijn buren is opgekocht door de NAM en staat leeg.
IJzerman is bang dat het leegstaande huis bij een stevige schok zijn kant opvalt. ,,Dat pand verzakt in de richting van mijn huis. Er moet dus ook naar dat huis worden gekeken. Onderzoekers hebben onlangs de fundering onderzocht, maar daarover wordt mij niets verteld. Ik moet maar raden hoe het ermee gesteld is.’’
Totaalplan
Zijn eigen huis staat scheef, is verzakt en heeft veel scheuren en opengesprongen voegen. Een deel van de schade is inmiddels hersteld, zijn schoorsteen is vervangen.
Maar dat is niet genoeg, vindt hij. Er moet een totaalplan komen voor de versterking van de woning. ,,We hebben aangeklopt bij het CVW en Nationaal Coördinator Hans Alders, maar we krijgen elke keer nul op het rekest. Ze nemen het gewoon niet serieus. Het CVW wil niet meer doen dan de situatie hier monitoren, over een half jaar wel te verstaan. En dat terwijl ik hier met een zijmuur zit die het bij een flinke schok kan begeven. En als die muur omvalt, komt de hele boel hier naar beneden’’, denkt de inwoner van Appingedam.
Hij wijst op de beving bij Slochteren van zaterdag. ,,Die had een kracht van 2.6 op de Richterschaal. Het is niet uitgesloten dat er in de toekomst zwaardere bevingen komen. En wat gebeurt er dan met mijn huis? Ik hou dit niet lang meer vol. Het water staat me tot aan de lippen. Door naar de rechter te stappen, hoop ik dat er na jaren eindelijk een oplossing komt voor mijn situatie.’’
Bekijk hier de publicatie op DVHN.nl
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.